Het opzetten van een intranet

Intranet is zo goed als hetzelfde als internet omdat het een verzameling is van documenten die verbonden zijn via hyperlinks. De documenten die op deze digitale omgeving te vinden zijn, zijn vaak privé en vaak alleen toegankelijk voor een computer op een lokaal netwerk (LAN) of via internet met de juiste inloggegevens. Om een intranet te maken heb je een netwerk, server en content nodig die relevant zijn voor jouw organisatie. In deze blog zal er een indicatie worden weergegeven hoe u als organisatie een eigen intranet kan opzetten.

Lokaal netwerk

Ten eerste moet u een eigen lokaal netwerk (LAN) thuis of op kantoor creëren. Dit omvat het aansluiten van computers, printers, modems en andere apparaten. Vervolgens heeft u twee computer nodig om een LAN te maken. Gebruik daarna netwerkinterfacekaarten (NIC’s) om de verbinding voor uw LAN op te bouwen. Netwerkinterfacekaarten zijn hardware die u in de moederborden van uw computers kunt plaatsen om poorten toe te voegen waarmee u uw netwerk kunt opzetten. Steek vervolgens een cross-overkabel in één van de poorten van de netwerkinterfacekaarten. Met deze kabel kunnen uw computers communiceren. Sluit ten slotte uw modems, printers en andere apparaten aan op de computers om uw netwerk te voltooien.

Server keuze

De tweede stap is om een server te kiezen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de kosten, prestaties en betrouwbaarheid van de verschillende webservers die u in overweging neemt. Overweeg eventueel om een persoonlijke webserver te gebruiken als u een thuisintranet wil opzetten. Een persoonlijke webserver is een software die u op een pc kunt downloaden om thuis een intranet te maken. Uw intranetpagina’s kunnen alleen bekeken worden in een webbrowser, het is dus genoodzaakt om dit te downloaden op uw computers.

Opmaak intranet

Nadat uw een server heeft gekozen is het tijd om uw intranet op te maken. Neem beslissingen over de look van uw intranet en de inhoud die u gaat uploaden. Als u een bedrijf bent dat een intranet maakt, kunt u ervoor kiezen om een webdesigner in te huren of een team uit uw eigen bedrijf het intranet laten ontwerpen. Bepaal van tevoren goed welke type informatie u op uw intranet wilt opnemen. Enkele voorbeelden zijn personeelslijsten, een organigram, wikipagina’s, agenda’s en veelgebruikte en gedeelde documenten. Ontwerp hierna een menu met belangrijkste pagina’s op uw intranet. Het menu zou op elke pagina moeten verschijnen zodat gebruikers van pagina naar pagina en terug naar de homepage kunnen navigeren. Zorg er dus voor dat het menu naar al uw pagina’s linkt.

Beveiliging

Als de menu’s zijn ingedeeld kunt u bepalen hoe u met de beveiliging omgaat. Bepaal of het intranet dat u maakt, of een deel daarvan, met een wachtwoord moet worden beveiligd en of het personeel via internet toegang kan krijgen tot intranet van het bedrijf wanneer ze niet op kantoor zijn. Ten slotte is het van belang dat u uw intranet goed beschermt tegen virussen en corrupte bestanden. Upload een antivirale software naar uw netwerk die het systeem op virussen zal scannen. Antivirale software downloadt ook periodieke updates om uw intranet te beschermen tegen nieuwe virussen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *